Politiek testament over collegeperiode

Binnenkort zitten de colleges 4 jaar. In 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Wat is er in die jaren bereikt? Wat is gelukt, waar is hard aan getrokken en wat ging verrassend makkelijk? Ik mag hopen dat gemeenten daar nu aan bezig zijn. Begin 2018 moeten we het kunnen lezen om te kunnen oordelen. Doen gemeenten dat? 

Het kan! Gemeente De Ronde Venen bracht aan het eind van de periodes een Politiek Testament uit. Ook gemeente Hengelo deed het. Ik zag ook in gemeente Lingewaard.  Een echt overzicht heb ik niet. Rotterdam heeft een naam hoog te houden rond de verantwoording, maar ik zag het nog niet. Een burgerjury zou de vorderingen in het collegeprogramma mogen jureren. “Op de helft van onze bestuursperiode maken we samen met de stad de tussenstand op: waar staan we met de stad en waar staan we met onze ambitie, prioriteiten en doelstellingen“. Ik heb het nog niet gezien, alleen dat het college meer vaart moet maken op een aantal gebieden.  Wat heeft het college bereikt??

Het testament staat tegenover het beleidsplan dat aan het begin van de collegeperiode opgesteld werd. Burgemeester en Wethouders maken in het testament de balans op. Wat is bereikt en wat is niet gehaald? Welke lessen geeft dat voor de toekomst?

Met het politiek testament legt het college verantwoording af aan de gemeenteraad, de bewoners, maatschappelijke instellingen en bedrijven.

Het lijkt mij een aanrader!