Geen administratieve rompslomp maar cultuurprikkel

De minister van BZK wil 388 gemeenten dwingen hun controleonderzoek in te vullen met een rekenkamer. Het alternatief dat veel gemeenten hanteren, een rekenkamercommissie met raadsleden (en onafhankelijke leden), wordt dan onmogelijk gemaakt. Actieve gemeenten worden dan opgezadeld met administratieve rompslomp, terwijl nooit is gebleken dat deze gemeenten slecht controleren.  Een dom voorstel

Doel van het wetsvoorstel is om de inactieve gemeenteraden sterker in te zetten op controle. Maar hoe bevorder je dat als een gemeenteraad geen rekenkameronderzoek wil? In onderzoek dat Hein Albeda deed naar inactieve rekenkamercommissies bleek dat deze gemeenten gewoon niet geïnteresseerd waren in onderzoek .

In een reactie op het wetsvoorstel stelt Hein Albeda voor om de cultuur te veranderen door meer druk te organiseren. Dat kan met een Fonds voor Rekenkameronderzoek waaruit lokale media onderzoek kunnen betalen.  Lees de reactie hier