Rekenkamer en burgers

In Frankrijk bestond er in 1318 al een rekenkamer. Filips de Stoute, hertog van Bourgondië stelde in 1386 een rekenkamer in in Rijsel (Lille) en zijn zoon Jan zonder Vrees creëerde een centrale rekenkamer in Brussel. En de burgers? 

De eerste Hollandse Rekenkamer werd in 1447 opgericht te Den Haag. Deze bestond uit twee rekenmeesters en een auditeur. Goede verantwoording over de gelden kan niet zonder rekenmeesters.

Nu we meer opleiding hebben en zelf kunnen rekenen, komt de vraag op hoe burgers betrokken worden bij de verantwoording. Bij het verzamelen van informatie, bij het debatteren over de informatie en het beoordelen en duiden van de informatie en bij het trekken van lessen uit de verantwoording. Bewoners kunnen zelf meedoen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *