Subsidieverlening en waar voor je geld

Gemeenteraadsleden zitten meestal in de raad om beleid te maken en niet om te controleren. Toch is controle een belangrijke taak van de gemeenteraad, ook controle op subsidies. Sterker: als een gemeenteraad goed kijkt of resultaten behaald worden en deze niet meer kosten dan nodig heeft een gemeenteraadslid meer invloed dan als hij beleidsnota’s vraagt.

Subsidie ook controleren
Nu is vaak onduidelijk welke resultaten met subsidiegeld worden geboekt en of deze niet meer kosten dan nodig is. Vaak kan dat door te vergelijken. Soms kan zo’n vergelijking niet gemaakt worden. Dan nog moet de gemeenteraad weten of de subsidiegelden goed besteed zijn. Bovendien is het principieel een goede zaak dat burgers kunnen zien wat resultaten hebben gekost en of de samenleving waar voor zijn geld krijgt. Bij de stichting Rekenschap verscheen deze publicatie “Subsidieverlening en waar voor je geld” (pdf). Met 5 lessen voor gemeenteraadsleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *